1Sunburnt ladylife
درمان آفتاب سوختگی

یکی از تفریحات پرطرفدار در تابستان آفتاب گرفتن و آب‌بازی کردن در کنار دریا یا استخرهای روباز است اما اگر کرم ضد آفتاب خود را فراموش کنید و حواستان به آفتاب سوختگی نباشد، این تفریح و شادی ممکن است به یک کابوس باورنکردنی تبدیل شود!

تابستان گرم‌ترین فصل سال است که خورشید در آن با تمام قدرت می تابد که در نتیجه این فصل گرم و زیبا اگر همراه با مراقبت‌ نباشد می‌تواند عواقب پوستی باورنکردنی در پی داشته باشد. علاوه بر خطر ابتلا به سرطان پوست، عدم استفاده کافی از کرم ضد آفتاب در این فصل می‌تواند منجر به آفتاب سوختگی، قرمزی و تاول صورت و بدن شود.

در این مقاله توصیه‌های متخصصین پوست و زیبایی را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا بدانید اگر دچار آفتاب سوختگی شدید چه کارهایی برای کاهش عوارض آفتاب‌ سوختگی و در نهایت رفع کامل آن انجام دهید.

آفتاب سوختگی چیست ؟ 

در ابتدا باید بدانیم آفتاب سوختگی چگونه اتفاق می افتد؛ هنگامی‌ که پوست در معرض تابش آفتاب و اشعه های ماورابنفش خورشید قرار می‌گیرد، بدن انسان شروع به تولید ملانین می‌کند. ملانین رنگدانه‌ای تیره است که توسط سلول‌های پوست (ملانوسیت‌ها) ساخته می‌شود. وظیفه ملانین محافظت از پوست است و میزان آن به عواملی از جمله ژنتیک فرد بستگی دارد. به همین دلیل برخی از افراد برنزه می شوند و برخی دیگر دچار آفتاب سوختگی . در افرادی که میزان تولید ملانین پایین است اشعه ماورا بنفش موجب سوختگی، قرمزی و تاول می شود . هرچقدر سوختگی بیشتر باشد، علاوه‌بر تغییر رنگ، قرمزی، تاول، پوسته‌ پوسته شدن و بروز چین‌وچروک ، خطر ابتلا به سرطان پوست نیز افزایش میابد. ساختار پوست توان بالایی برای ترمیم دارد ولی اگر آسیب بیش‌ از حد باشد امکان جبران ندارد و در طولانی‌مدت قابل ترمیم نیست. باید بدانید هر دو اشعه UVA و UVB، خطرناک و سرطان‌زا هستند که آسیب حاصل از آن‌ها می‌تواند جبران‌ناپذیر باشد.

ساختار پوست برای درک بهتر درمان آفتاب سوختگی
ساختار پوست

حال که مضرات آفتاب سوختگی آشنا شدیم باید دید چگونه از این آسیب ها جلوگیری کرد.

 راههای جلوگیری از آفتاب سوختگی : 

اولین گام برای جلوگیری از آفتاب سوختگی خرید ضد آفتاب با SPF بالا است تا از پوست در برابر اشعه‌های UVA و UVB محافظت کند. دومین و مهم‌ترین گام برای جلوگیری از آفتاب‌ سوختگی تمدید هر دو ساعت یک بار ضد آفتاب است حتی در زمانی که در سایه قرار دارید و در نهایت سومین گام استفاده از پوشاک مناسب شامل عینک آفتابی، کلاه و لباس مناسب (نخی) است . 

انواع آفتاب سوختگی : 

حال اگر به هر دلیل دچار آفتاب سوختگی شدیم در ابتدا باید میزان آن رابر اساس شدت آسیب پوست دسته‌بندی مشخص کنیم . سه نوع رایج آن عبارتند از:

چارت میزان آفتاب سوختگی
چارت میزان آفتاب سوختگی

1_آفتاب سوختگی درجه 1: در این نوع آفتاب سوختگی، آسیب تنها به به لایه بیرونی پوست وارد می‌شود. این نوع از سوختگی معمولاً طی چند روز تا یک هفته بدون این‌که به درمانی نیاز باشد خوب می‌شود. با این حال درمان خانگی می‌تواند کمک کند.

آفتاب سوختگی درجه 1
آفتاب سوختگی درجه 1

2_آفتاب سوختگی درجه 2: در این آفتاب سوختگی لایه داخلی پوست که «درم» نام دارد آسیب می بیند . این آسیب موجب بروز تاول و قرمزی می شود. در این حالت، ممکن است اثرات آن هفته‌ها طول بکشد تا مشکل پوستی ایجاد شده، بهبود یابد و نیاز به مراجعه به پزشک دارد .

آفتاب سوختگی درجه2
آفتاب سوختگی درجه2

3_آفتاب سوختگی درجه 3: در موارد بسیار نادر، برخی‌ آفتاب سوختگی ها نیاز به درمان اورژانسی دارن که در این نوع سوختگی به تمام لایه‌های پوست شامل اپیدرم، درم و هیپودرم  آسیب جدی وارد می‌کند و حتی ممکن است پایانه‌های عصبی را از بین ببرد. اما به طور معمول سوختگی‌های درجه سه بیشتر ناشی از آتش‌سوزی یا مواد شیمیایی هستند.

آفتاب سوختگی درجه 3:
آفتاب سوختگی درجه 3:

باید بدانید مصرف برخی از داروها، افراد را نسبت به اشعه ماوراء بنفش خورشید یا منابع مصنوعی حساس‌تر می‌کند و لذا در زمان مصرف دارو حتما به راهنمای مصرف دقت شود تا از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید خودداری شود.  

درمان آفتاب سوختگی : 

در ابتدا باید بدانید در صورتی که درمان های زیر به کاهش التهاب و درد کمکی نکرد حتما باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید . 

Treatment of sunburn ladylife
  • 1- در اسرع وقت پس از شروع آفتاب سوختگی، برای تسکین درد مسکن هایی مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن مصرف کنید. برخی از داروهای تسکین‌دهنده درد به‌صورت ژل و موضعی هستند که شما روی پوست خود می‌مالید.
  • 2- پوست خود را خنک نگه‌‌دارید. یک حوله نرم و تمیز را با آب خنک خیس کنید و آن را به آرامی پوست آسیب‌دیده بمالید. می‌توانید در وان حمام با ۶۰ گرم جوش شیرین و آب محلول درست کنید و در روز چند بار در آن بخوابید.
  • 3- از کرم ها و لوسیون های مرطوب‌کننده استفاده نمایید. لوسیون آلوئه‌ورا یا ژل و لوسیون کالامین می‌توانند تسکین‌دهنده باشند. این کار به رفع پوسته‌پوسته شدن پوست نیز کمک می‌کند.
  • برای جلوگیری از کم‌آبی بدن، بیشتر آب بنوشید.
  • 4- تاول‌های ایجاد شده را نترکانید اما اگر ترکیدند آن‎ها را با آب و صابون به آرامی تمیز کنید. سپس به زخم خود پماد آنتی‌بیوتیک بزنید و آن را با باند استریل بپوشانید.
  • 6- به پوست خود کرم کورتیکواستروئید بزنید. در موارد خفیف تا متوسط​​، کرم‌های کورتیکواستروئید برای رفع التهاب نواحی آسیب‌دیده عالی هستند، مثل پماد بتامتازون یا کلوبتازول 

در پایان امیدواریم تابستانی پر از شادی و تفریح در پیش داشته باشید و با استفاده از کرم های ضد آفتاب مناسب بتوانید لذت کامل این ایام را ببرید و به دردسرهای ناشی از آفتاب سوختگی دچار نشوید . 

اشتراک گذاری